Нахутени кюфтенца с тиквичка и морков

Здравейте, преди време бях накиснала нахут, за да приготвя суров хумус с покълнал лимец и т.к. количеството се оказа повече, реших да експериментирам с направата на "кюфтенца" от нахут. Станаха невероятно сполучливи, а в комбинация с някакъв сос (най-ми харесват със сос Тахини) са още по-вкусни. Споделям с вас рецептата, която направих с каквото имах в хладилника, така както често ми се случва... :)

Продукти:

200 гр. сварен нахут
150 гр. овесени ядки или брашно за сгъстяване (може повече, ако е нужно)
1/2 тиквичка (може и цяла)
1-2 моркова
1-2 стръка пресен лук (може и стар)
1/2 връзка магданоз
1 ленено яйце = 1 с.л. смляно ленено семе, накиснато във вода
кимион
черен пипер
хималайска сол

Приготвяне:

1. От предната вечер накиснах нахута, а на следващия ден го сварих до омекване, като смених водата 2 пъти и изчистих пяната, която се получава при варенето. Реших да приготвя повече нахут и да го замразя в торбички по 200 гр., за да имам бърз достъп до този продукт дали за кюфтенца, хумус, яхнийки или за добавка към салата.

2. Сварения нахут, заедно със останалите съставки, без овесените ядки/брашното сложих в кухненски робот и смелих на ситно. Ако е нужно, може да се сложи малко вода, за улесняване на смилането, Ако искате да се усещат лука или магданоза, тогава не ги смилайте, а ги сложете в сместта най-накрая нарязани на дребно.

3. Консистенцията, която се получава е влажна и мека, затова започваме да добавяме овесените ядки/брашното и да мелим, докато се получи подобно на меко тесто смес, но по-влажна. Тук е момента да я пробвате на вкус и да коригирате, ако нещо липсва. Колкото повече ядки/брашно има и е гъста и твърда сместта, толкова по-сухи ще се получат кюфтенцата. Аз оставих сместа по-мека. Добавя се вода, ако е нужно.

4. С влажни ръце се оформят топчета, който се сплескват с длани и се слагат в незалепващ тиган (може без мазнина или с малко кокосово олио). Дооформят се с лъжица, колко да са дебели и печете от двете страни по около 10 мин. на най-слаба степен на котлона. Проверявайте често, да не изгорят.

Кюфтенцата могат да се опекат във фурна на незалепваща хартия, засега този вариант не съм го пробвала. От посочените количества излязоха 12 бр. кюфтенца, в зависимост от големината, може повече ако са по-малки и обратното.

Добър апетит!
Преси

Коментари

Популярни публикации