Вегански слънчогледов таратор
(за 1 порция)
- 100 гр. суров слънчоглед
- 250 мл вода
- ½ краставица
- копър
- 20 гр. орехи
- лимонов сок
- чесън
- хималайска сол на вкус
- шарлан (по желание)
Уред: блендер
Начин на приготвяне:
1. Слънчогледовото семе се измива и се накисва във вода от предната вечер. Препоръчително е поне 4-8 часа да е накиснато.
2. След като омекне се изсипва водата, в която е киснало и се изплаква няколко пъти под течаща вода.
3. Измитото семе се слага в блендер с водата (изворна или филтрирана, с която се готви). Ако блендера има нано-цетка, може да се ползва.
4. Тук вариантите са два: а/ семето се блиндира с водата директно и б/семето се блендира с водата или с нано-цетка и през марля или тензух се прецежда, за да остане чиста бяла вода. Ако блендера е мощен, няма нужда от прецеждане, семето се смила докато стане хомогенна смес, без да се усещат твърди частици.
5. Добавя се вода в блендера колкото пожелаете, за достигане на желаната гъстота.
6. След като „млякото“ е готово, то се изсипва в подходяща (по възможност по-голяма) купа.
7. Към готовото вече „мляко“ се добавя нарязаната краставица, копър, орехите, чесъна, както се прави оригиналния таратор.
8. Слага се лимонов сок на вкус, толкова като количество, колкото да стане „веган кисело мляко“ като оригиналното кисело мляко. Най-добре е лимонов сок да се слага като се сипе отделната порция, иначе ако се слага в цялото количество, което се приготвя, трудно се „вкиселява“.
9. Шарлан се слага по желание, т.к. слънчогледовото семе е достатъчно мазно и тараторът може да стане твърде мазен и тежък.
10. Чесън се добавя на вкус.
Коментари
Публикуване на коментар