Мнооооого шоколадов веган сладолед :)

Привет отново!

Дори вече да е есен и горещите дни да отминаха, не ми пречи да си хапвам... сладолед. Особено, ако е неделна дъждовна утрин и у дома е топло, сухо и има много книги и филми за четене и гледане...Разбира се, в компанията на този вкусен шоколадов сладолед... Нарежете 2-3 банана на парчета, замразете ги за една нощ във фризер/камера и на следващия ден действайте по тази рецепта :)

Продукти:

* за сладоледа
2 замразени банана
1 с.л. рожково брашно
1 с.л. сурово какао
1 ч.л. екстракт от бурбонска ванилия
1/3 ч.ч.бадемово мляко (ако ви се намира)

* за топинга 
1 ч.л.петмез от фурми
1 ч.л.фъстъчен тахан или сусамов
1 ч.л.лешников тахан (опция)
орехи
чиа семена
сусам
конопени семена

Приготвяне:

1, От предната вечер в камера или фризер се слагат 2 банана, нарязани на парчета - може в буркан или в пластмасова кутия за храна. Аз предпочитам в буркан.

2. На следващата сутрин изкарвам замразените банани и ги оставям за 5 мин. да се отпуснат, след която ги поставям в купата на кухненския робот или т.нар. food processor.

3. Към парчетата банани слагам и останалите съставки - рожковото брашно, какаото, ванилията. Ако нямате рожково брашно, става и само с какао, но аз обичам да миксирам рожково и какао в десертите, които правя. Това важи и за сладоледа :)

4. Смилам всичко до гъст и гладък крем, но не прекалено дълго, за да не се загуби сладоледената консистенция и сместа да се превърне в мек крем. Дори често, за да не се случи това, не смилам дълго и остават цели парченца банани, които пък допронасят за интересната консистенция на сладоледа при консумиране.

5. Когато е готов сладоледа, изкарвам S-образния нож от купата и с лъжица за сладолед, заглебвам от сместта и я слагам в купичка. Купих една пластмасова, зеленичка лъжица, защото много искам сладоледът да е на топли :))) Не че от топинга се виждат де :) Важно е преди всяко загребване, лъжицата да се намокри, така по-лесно се отделя сместа и формата на топка се запазва.

6. Ред е за топинга. Има 2 варианта: 1 - да сложите от всичко по отделно, едно по едно (както аз направих) или 2 - да забъркате от трите течни съставки (двата тахана и петмеза) една обща и да полеете сладоледа. После поръсвате с орехи (харесвам как хрупат) и семената. Може да добавите и плодове, сега има банани, праскови все още, круши, дори и ананас би бил подходящ. И ще стане мелба.

И така, приятна сладоледена неделя!
Преси

Коментари

Популярни публикации