Пържени филийки (веган)

Здравейте!

Неделя е и е време да си припомня детството на село, когато сутрин ме събуждаше ароматът на... пържени филийки, който приготвяше баба ми :) От години не съм хапвала тези филийки, но днес, това се случи... Ако искате да се пробвате и вие, ето как:

Продукти:

1 ч.ч. конопено мляко
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. смляно ленено семе
2-3 с.л. брашно от лимец
щипка хималайска сол
канела
ванилия
кориандър
1/2 ч.л. стевия (пожелание)
кокосово масло за тигана
твърд хляб на повече от 2-3 дни

Приготвяне:

1. От вечерта накисвате около 3 с.л. белено конопено семе във вода.

2, На следващата  сутрин слагате конопеното семе, заедно с водата (може да го преплакнете) в блендер и блендирате заедно с останалите продукти (без кокосовото масло и хляба).

3. Изсипвате получената смес в не много дълбока чиния. Сместа трябва да е малко по-рядка от смес за палачинки, но не много. Ако трябва да се коригира гъстотата, съответно се добавя вода за разреждане или брашно от лимец за сгъстяване.

4. Загрявате незалепващ тиган заедно с 1 с.л.кокосово масло. Потапяте нарязаните филийки хляб в сместа от двете страни, оцеждате и слагате в тигана. Филийките се пържат на слаб котлон от двете страни до златист загар.

5. Гарнират се пожелание с мед, петмез от фурми, лешников тахан, течен шоколад, плодове или в солен вариант - с маслини, домати, тофу, гуакамоле, хумус...


Приятно хапване!
Преси





Коментари

Популярни публикации