Сос Тахини

Снимката е от Интернет
Привет!

Това е един от най-най-любимите ми сосове, които правя и използвам за салати, към различни видове кюфтенца, паста и др. Много лесно и бързо се прави, а за съхранение няма как да кажа, колко издържа в хладилник, защото при нас не се задържа :) т.к. го правя еднократно за овкусяване на съответното ястие.

Продукти:
4 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин (често не слагам, защото тахана си е мазен)
1-2 скилидки чесън (зависи колко люто понасяте)
сок от 1 лимон (понякога слагам повече)
вода на око
Подправки: хималайска/калиева сол, кимион, черен пипер, кориандър (опция)

Приготвяне:
1. Предварително в хаванче се смачкват и пасират скилидките чесън (или с уред за пресоване). Ако няма как да се пасират, може да се нарежат на много, много ситно, но така, че да не се усещат в готовия сос.

2. В удобен съд (аз използвам широка и голяма чаша) слагате мокрите съставки без водата - това са тахана, зехтина и лимоновия сок и добре разбърквате с лъжица до хомогенна смес.

3. Към получената смес добавяте останалите продукти без водата - чесъна и подправките и пак разбърквате. Тук е момента да бръкнете в сместта и да я тествате - може да има нужда да я доувкосите с нещо.

4. Идва ред на водата - постепенно и по-малко количество добавяте към сместта и бъркате интензивно, до достигане на желаната консистенция. Цвета на сместа ще изсветлее от водата, но това да не ви притеснява. Може да не се наложи да слагате вода, ако искате сосът да остане по-гъст.

Снимката е от Интернет
Може да съхраните останалото ви количество след използване в бурканче и в хладилник, предполагам до 2-3 дни ще издържи, но не повече, ако има вода в соса.

Преси :)

Коментари

Популярни публикации