"Кюфтенца" с пюре от тиква

Здравейте!

Нали е сезонът на тиквите, купих преди няколко дни една тиква-цигулка и си опекох на фурна 4 парчета, а друга част заделих за суров сок :) Хапнах си тиква с мед, орехи и канела (класика) и ми останаха няколко парчета, които се чудех какво да ги направя. Накрая реших да отделя кората и тиквата да сложа в кутия и в хладилника. И така до днес, когато ми хрумна да използвам тиквата за направата на кюфтенца :) И ето какво се получи:

Продукти:

100 гр. сварен нахут
100 гр. сварена елда
1/2 ч.ч. сварена/печена неподсладена тиква
4 с.л.финни овесени ядки
2 с.л.смляно ленено семе
1/2 глава стар лук
2 скилидки чесън
1 морков
магданоз
хималайска сол
черен пипер
кимион

Приготвяне:

1, Размразих нахута и елдата предварително, поставих ги в купата на кухненския робот, добавих сол, кимион, черен пипер, лененото семе и овесените ядки. Ако нямате замразени варивата, е нужно да сварите или от консерва, или да използвате други варива, които имате готови.

2, Имах печена тиква в хладилнка и тя бе поводът за тази рецепта. Добавих я към купата на робота и започнах да смилам до хомогенна леко суха смес. Пробвах дали слепва и дали може да се оформят кюфтенца. Ако е още влажна, може да се сложат овесени ядки, а ако е станала прекалено суха - малко вода.

3. Отделно нарязах лука, настъргах моркова, наситних магданоза и ги прибавих към сместа, но без да пускам робота. Махнах ножа и разбърках всичко да се смеси добре. Пробвах на вкус как е и коригирах с подправките ако е нужно.

4. Когато сместа е готова загребах с лъжица, оформих топче в дланите си и го сплесках. Реших кюфтенцата да ги запека на незалепващ тиган, но вие може да ги опечете на фурна. Гарнирах ги със сос Тахини.

И така, това е!
Да ви е вкусно!
Преси



Коментари

Популярни публикации